Hoe werkt airco?

Hoe werkt airco?

Hoe werkt airconditioning?

In ruimte die gekoeld moet worden hangt een airco binnen-unit. Deze zuigt de warme lucht uit de ruimte aan, en laat dit langs filters en een koelelement stromen. Vervolgens wordt de koude lucht de ruimt ingeblazen en koelt hiermee de ruimte.

Binnen-units zijn er in verschillende soorten, afmetingen en uitvoeringen. Hun compacte vorm en geluidsarme werking zorgen voor optimaal comfort in uw woning of bedrijfsruimte.

De warmte van de ruimte wordt opgenomen door het koelmiddel dat via een systeem van koelleidingen door de buitenunit aangezogen wordt. In de buitenunit vindt het omgekeerde proces plaats: het opgewarmde koelmiddel wordt afgekoeld door de buitenlucht die langs een wisselaar geblazen wordt. Feitelijk wordt de warmte van binnen naar buiten verplaatst.

De buitenunit wordt met een trillingvrije constructie geplaatst aan een buitenmuur of op het dak. Door hun compacte ontwerp en stille werking valt de unit zo min mogelijk op.

Principeschema van de werking van een airco/warmtepomp

1. Condensor
In de condensor wordt gasvormig koelmiddel onder hoge druk en temperatuur afgekoeld door er lucht langs te blazen. Hierdoor condenseert het koelmiddel en condenseert dit van gasvormig naar vloeibaar.
2. Expansieventiel
Het expansieventiel laat het vloeibare koelmiddel ontsnappen naar een lagere druk en op verdampingstemperatuur.
3. Verdamper
In de verdamper neemt het koelmiddel warmte op uit de lucht die er doorheen geblazen wordt. Hierdoor verdampt het koelmiddel gaat over van vloeibaar naar gasvormig. De lucht wordt hierbij gekoeld, en daarna in de ruimte uitgeblazen.
4. Compressor
De compressor zuigt het gasvormig koelmiddel aan en ‘pompt’ dit als het ware door het systeem, en verhoogt hierbij de druk en de temperatuur.

Bij koeling of verwarming draait de werking om.

Vraag een offerte aan voor een airco

Lees meer

Vraag een offerte aan voor een nieuwe CV-ketel

Lees meer