Door de sterk oplopende gasprijs en de gunstige subsidieregelingen vanuit de overheid, wordt de terugverdientijd van een hybride warmtepomp steeds gunstiger!
Bij een hybride toepassing wordt een warmtepomp toegevoegd aan uw cv-installatie, naast uw bestaande cv-ketel. De warmtepomp heeft een relatief laag vermogen, en kan daardoor in het voor- en najaar prima uw woning verwarmen. Met de steeds stijgende gasprijs is het voordeliger om te verwarmen met de warmtepomp op elektriciteit.
Wordt het echt koud buiten, dan schakelt de cv-ketel bij. Ook voor warmwater blijft de cv-ketel actief.
Het voordeel is dat u met een relatief lage investering toch het grootste deel van het jaar kunt profiteren van een elektrische warmtepomp.
Er zijn echter een aantal voorwaarden waaraan uw bestaande installatie moet voldoen om een hybride warmtepomp mogelijk te maken
Hieronder lichten wij een en ander toe.
Om een hybride warmtepomp te kunnen plaatsen moet het warmte afgifte systeem in uw woning geschikt zijn voor lage temperatuur aanvoer van cv-water.
Vloerverwarming is hier bij uitstek geschikt voor. De meeste woningen hebben echter alléén vloerverwarming op de beganagrond. Dit is een goede combinatie met de hybride warmtepomp.
Bij een split-systeem wordt een buitendeel in combinatie met een binnendeel toegepast. Met twee geïsoleerde koelleidingen van buiten naar binnen. Net als bij airco, echter nu blaast het binnendeel geen koude of warme lucht, maar levert het binnendeel warmwater voor in de cv-installatie
Een monobloc systeem bestaat uit een buitenunit waar alle onderdelen van de hybride warmtepomp in verwerkt zitten. Vanuit het buitendeel gaan twee geïsoleerde cv-water leidingen naar binnen, aangesloten op een bestaande cv-installatie.